Hva skjer? Magne Nylenna

Hjernen og mytene

507-508

Michael 2024; 21: 507–508

doi:10.56175/michael.11951

Den norske nevrolitterære klubb presenterer 208 sider om fortellinger og myter knyttet til hjernen og nevrologiske tilstander i Michaels supplement 33. Boken ble lansert på møtet i Det norske medicinske selskab 20. november 2024.

Den norske nevrolitterære klubb interesserer seg for litteratur og medisinsk historie, spesielt for hjerneforskningens og nevrologiens historie. Klubben har tidligere blant annet publisert boken Hjernen og historien som supplement til Michael (1). I Hjernen og mytene er fellesnevneren myter og mytedannelse. Mennesket skaper fortellinger og myter, og samtidig påvirkes menneskene av mytene i samfunnet og i kulturen vi er del av.

Har nevrologisk sykdom eller biologiske fenomener gitt oppgav til myter? Hvilke myter finner vi i litteratur og kunst hvor hjernen er tema? Kan et nevrologisk perspektiv bidra til å avkrefte eller gi ny forståelse av myter?

Tretti kapitler i Hjernen og mytene vitner om at det finnes mange myter om hjernen i litteratur og kunst, men også om at nevrologien kan bidra til å avkrefte eller gi ny forståelse av myter. Temaene varierer fra Njåls saga, Draumkvedet og islams nevrologiske røtter til nevrologirelevante tekster av Øvre Richter Frich, Cormac McCarthy, André Bjerke, Jens Bjørneboe og Jon Fosse. Boken er redigert av nevrologene Jan C. Frich, Are Brean og Espen Dietrichs.

Omslagsillustrasjonen, Another brainy day, er malt av Kjersti Blichfeldt Sveberg (f. 1956) (Akryl på lerret).

Hjernen og mytene, Michael supplement 33 er tilgjengelig i fulltekst her: https://www.michaeljournal.no/journal/1000/33

Papirutgaven kan bestilles fra https://tekstallmenningen.no/.

Litteratur

  1. Dietrichs E, Brean A, Frich JC red. Hjernen og historien. Michael 2018; 15: Supplement 22. https://www.michaeljournal.no/journal/1000/22

Magne Nylenna

Magne Nylenna er professor emeritus i samfunnsmedisin ved Universitet i Oslo og redaktør i Michael.